Hoppa till innehåll

En investering som lönar sig

Nyproducerade sjönära bostadsrätter i Klackberg, Norbergs kommun, byggs under 2019/20 med beräknad inflyttning under 2020. Bostäderna uppförs i flerfamiljshus, och totalt handlar det om tio stycken lägenheter.

Lägenheterna har ett pris på 1 690 000 kronor, och en avgift på 3 900 kronor/månad. Total kostnad, netto, i eget bostadsägande beräknas till cirka 6 700 kronor i månaden.

Uträkning av månadskostnad

De flesta banker ger ett lånelöfte på 85 % av priset. Den egna insatsen blir då 15 %. Behöver du låna till denna kan du välja att göra det direkt av oss om du önskar.

2 % amortering på bottenlån och 3 % på topplån gör cirka 3000 kronor/månad i egen amortering på sin bostad. Utifrån detta har vi gjort en uträkning på vad ditt nya boende ungefär kommer att kosta dig varje månad.

– Brf avgift 3 900 kronor

– Kostnadsränta räknat på 2,5% på total skuld, minus skattereduktion = 2464 kronor

– Hushållsel cirka 350 kronor

= cirka 6 700 kronor

Till detta tillkommer också exempelvis hemförsäkring.

En investering som lönar sig

Att köpa en bostadsrätt är förstås en stor investering, men det är å andra sidan en investering som lönar sig. Dels så äger du ditt boende, och kan sälja det om du flyttar. Och det du amorterar på dina lån är en avbetalning till dig själv. Månadskostnaden till bostadsrättsföreningen är även den en slags avbetalning till dig själv, då föreningen bekostar mycket som har med huset att göra. Du investerar med andra ord i ditt eget boende, till skillnad från när du bor i en hyresrätt och betalar hela månadsavgiften till din hyresvärd.

Har du frågor kring våra bostadsrätter eller hur det fungerar när du vill låna till kontantinsatsen direkt från oss så är du alltid välkommen att kontakta Fastighetsbyrån i Avesta eller oss på  HÅPPFULLT Boende i Dalarna.